Numarand cu chiu, cu vai, aproape 330 de locuinte ANL, Salajul este deficitar la capitolul locuinte care pot fi inchiriate sub pretul pietei tinerilor cu varste pana in 35 de ani. Cererea bate de mult timp oferta, in conditiile in care doar in Zalau exista depuse la administratia locala 1.640 de solicitari pentru asemenea apartamente, la care se adauga si cererile salajenilor din mediul rural. Situatia s-ar indrepta daca proiectele demarate de mai multe administratii locale care doresc sa ridice blocuri ANL ar prinde contur, insa in majoritatea cazurilor, investitiile se vor lasa inca asteptate, bugetul de stat fiind, si in 2012, prea sarac pentru nevoile salajenilor.
Abia 327 de locuinte ANL au fost date in chirie, pana in prezent, salajenilor, majoritatea apartamentelor aflandu-se in Zalau. Astfel, primele doua blocuri ANL din municipiu au fost ridicate in cartierul Bradet, iar ulterior au fost construite alte 12 blocuri, totalizand 164 de locuinte ANL, in cartierul Viitorului.
Administratia municipala are in plan un alt proiect ANL, privind ridicarea de imobile cu locuinte care sa poata fi inchiriate sub pretul pietei tinerilor cu varste pana in 35 de ani intr-o locatie de pe Dealul Morii, unde exista o suprafata de teren de pana la 20 de hectare, aflata in proprietatea statului si administrarea Ministerului Apararii Nationale (MApN), ocupata cu o veche unitate militara si depozite de munitie.
Potrivit unor discutii din 2010 dintre municipalitate si MapN, terenul respectiv poate fi pus la dispozitia Primariei Zalau in vederea construirii de blocuri ANL, 30 la suta din locuintele care vor fi ridicate in acest mod in municipiu urmand sa fie destinate tinerilor militari, iar restul, familiilor tinere din oras. „Problema terenului este rezolvata, s-a intocmit documentatia de dezmembrare si intabularea pe primarie. Intre timp am finalizat planul de sistematizare a zonei. Ca etapa urmeaza sa realizam studiul de fezabilitate pentru construirea unor blocuri cu regimul de inaltime intre 6 si 10 etaje si studiul de fezabilitate pentru celelalte constructii: bazin de inot, sala sport, stadion, terenuri sport, gradinita si cresa, conform Planului Urbanistic Zonal. Aceasta documentatie va fi transmisa catre Agentia Nationala a Locuintei pentru a fi cuprinsa in planificarea finantarilor”, a spus Radu Capilnasiu, primarul Municipiului Zalau.
Situatia este cu atat mai grava cu cat teancul cererilor pentru locuinte ANL depuse de populatie creste continuu. Daca in luna decembrie a anului trecut, la Primaria Zalau erau inregistrate 1.620 de astfel de solicitari, pana astazi numarul lor a ajuns la 1.640. Oamenii vin, depun cererea si spera ca intr-un final, daca vor trece de criteriile stabilite de Consiliul Local, se vor numara printre norocosii care vor primi locuinte cu chirie sub pretul pietei. Si, intr-adevar, in conditiile in care diferenta dintre numarul solicitarilor si cel al locuintelor care ar putea fi construite in viitorul cel mai apropiat este uriasa, trebuie noroc cu carul pentru a primi repartitie intr-un asemenea apartament.
Ultimele repartitii ANL trebuie reevaluate
Pe de alta parte, lucrurile sunt complicate la Zalau si in ceea ce priveste ultimele repartitii in blocurile ANL din cartierul Viitorului. Mai exact, un intreg scandal a fost creat in jurul acestui subiect dupa ce Prefectura Salaj a sesizat nereguli in calcularea punctajelor pentru desemnarea tinerilor beneficiari, cazul ajungand in instanta. Reprezentantii Prefecturii s-au sesizat referitor la situatia respectiva dupa ce au primit mai multe reclamatii in acest sens de la populatie, ulterior repartizarii locuintelor ANL in 2010. In urma sesizarilor cu pricina, Prefectura Salaj a demarat cercetari si a constatat nereguli in calcularea puctajelor a cinci beneficiari, care, pentru a obtine cat mai multe puncte la dosar, au anexat cereri de adoptie a unor copii, cereri care nu mai erau in termen si care nu au fost duse niciodata la bun sfarsit. Ca urmare a neregulilor constatate, Prefectura a cerut in instanta anularea contractelor de inchiriere a apartamentelor ANL incheiate de Primaria Zalau cu cei cinci beneficiari, iar in luna mai a anului trecut Tribunalul Salaj a admis solicitarea Institutiei Prefectului. Autoritatile locale zalauane au atacat decizia cu recurs, astfel ca dosarul ANL a ajuns la Curtea de Apel Cluj, instanta care a anulat contractele celor cinci beneficiari si a cerut Primariei Zalau reanalizarea listei cu cereri privind locuintele ANL, astfel incat zaluanii care au pierdut acordarea de apartamente in favoarea celor cinci beneficiari aflati cu nereguli sa aiba o noua sansa. De precizat ca cei cinci beneficiari care au primit punctaj suplimentar pentru includerea in dosar a intentiei de adoptie raman pe lista si vor fi luati in calcul la reanalizare, dar punctajul lor va fi recalculat fara a se tine cont de intentiile de adoptie. Cum decizia Curtii de Apel Cluj este irevocabila, Primaria Zalau o va pune in aplicare. De altfel, primarul Radu Capilnasiu a spus in repetate randuri ca nu este de acord cu acest criteriu al cererilor de adoptie incluse in dosar, stabilit de autoritatile centrale.
Comunele Crasna si Sarmasag – mai norocoase
Mai norocoase la capitolul ANL au fost administratiile locale din Crasna si Sarmasag, care au reusit, la finele anului trecut, sa receptioneze doua blocuri ANL, fiecare avand 24 de locuinte. La Crasna, valoarea investitiei din fonduri guvernamentale s-a ridicat la circa 2,1 milioane de lei, blocul fiind construit in centrul de comuna. La Sarmasag, receptia celor 24 de locuinte a avut loc in 23 decembrie, astfel ca imobilul a fost ca un dar scos din sacul lui Mos Craciun pentru localnici. Numai ca, desi receptionata in prezenta oficialitatilor de la ANL, investitia nu este pe deplin finalizata, mai trebuind insistat la finisaje. In acest sens, firma constructoare a primit un termen de 90 de zile
Primarul comunei Sarmasag, Dombi Attila, ne-a declarat ca din totalul de 24 de locuinte, sapte sunt apartamente cu o camera, iar 17 au doua camere. „Locuintele vor fi repartizate tinerilor cu varste de pana in 35 de ani, care au depus cereri la Primaria Sarmasag. Pana in prezent, avem peste 70 de asemenea cereri. Prioritate vor avea profesorii si medicii care fac naveta in Sarmasag si pe care vrem sa ii pastram aici, dar si tinerii specialisti care vor sa vina in aceasta comuna. Ne gandim si la personalul Sectiei de Politie, nou infiintata, am vrea sa rezolvam si problema lor, sa fie mai aproape de Sarmasag. De asemenea, una din conditiile care vor trebui indeplinite va fi ca solicitantul sa aiba loc de munca, pentru a-si putea achita, ulterior, cheltuielile si chiria pentru locuinta care ii va fi alocata”, a explicat primarul Dombi Attila.
Blocuri ANL in Salaj
La nivel de Salaj, localitatile in care exista deja locuinte ANL sunt: Zalau (227 de apartamente), Simleu Silvaniei (24), Criseni (18), Crasna (24), Sarmasag (24) si Bobota (noua), cu o valoare totala a investitiilor de peste 30 de milioane de lei.
In afara de unitatile administrativ – teritorial sus amintite, prin acest program guvernamental, proiecte in diferite faze pentru realizarea de locuinte ANL mai exista la Ileanda, Treznea, Nusfalau, Romanasi, Hida, Varsolt, Mirsid, Cuzaplac, Simisna, Crasna, Bobota si Simleu Silvaniei.